Gube

På hjärnskrynklarens schäslong

...eller hans obekväma besöksstol, som väl oftare är fallet.

I väntan på att transsexualiteten avskrivs som mental åkomma så får vi nog stå ut med dessa damer och herrar. Dessutom hör jag till dem som tycker att det är rimligt att behandlingen börjar hos en pykiater som kontrollerar att man inte lider av något annat, som kommer att ställa till problem för en.

Däremot tycker jag inte att en psykiater borde få stå för hormonbehandlingen. Risken är stor är att han varken är särskilt up-to-date i transsexuell endokrinolgi eller särskilt engagerad i den fysiska aspekten av ett könsbyte.

Det har konstaterats, till och med av den pykiatriska sakkunskapen, att transsexualitet skiljer sig från alla andra problem psykiatern har att göra med, därför det är den enda där bara patienten själv kan ställa diagnosen. Det är sedan upp till psykiatern att avgöra om patienten ställt rätt diagnos.
Den som har erfarenhet av att försöka tala om för en läkare vad han ska komma fram till, förstår mig om jag säger att här är det upplagt för en prestigekonflikt.

Jag tänker inte komma med några råd om hur man bäst hanterar situationen, av den enkla anledningen att jag aldrig var bra på det. Jag gick alltid dit med tanken "Reta honom inte, försök vara snäll" och gick alltid frustrerad därifrån. Jag vet inte om det beror på att jag undervisat medicinarstudenter i många år, men jag har svårt att behandla läkare som högre väsen. Kanske beror det på att jag är så hårt skolad i de exakta vetenskaperna, dit man ju svårligen kan räkna psykiatri.
Den som vill ha min respekt får visa mig respekt också och lyssna och försöka komma ihåg vad jag säger. Mest framgång hade jag egentligen den gången jag blev nästan oförskämt nedlåtande. "Naja, om du är så angelägen så provar vi väl det då", sa han den gången.

Nu har vi en tyst överenskommelse om att inte ses mer än nödvändigt, men önskar någon ge mig tips om hur man hanterar psykiatrer, så mottages dessa med glädje.

 

Dr Olof

Startsidaninformation för transsexuella män

Vem är Dr Olof?vem är dr olof

Liten transordlistatransbegrepp

Chattar och mailinglistor där man kan träffa på mig.ftm mail chat

Utredningsgången för könsbyte i Sverige.utredning transsexuella

Lönar det sig att byta kön? OlofLönar sig könsbyte 1

Lönar det sig att byta kön? HBKlönar sig könsbyte 2

På hjärnskrynklarens schäslong.ftm psykiatri

Transman i föreningslivet.FtM förening

Några länkar jag gärna rekommenderar, för den som vill veta mer.ftm länkar

Att injicera testosteroninjicera testosteron

Saker som väl varje transman någon gång måste fundera på.transman fun

Frågor och svarftm faq


Copyright: Dr. Olof, Sweden.
mail
Senaste ändringen 2002-03-18


 

Hosting by WebRing.