Gube

Frågor jag besvarat...

Det verkar nu naturligtvis tämligen självcentrerat att bara ge sina egna föreställningar och svar till frågor som många andra utan tvivel kan besvara bättre, men det har en rent praktisk upphovsrättslig orsak - sådant som jag själv skrivit i mailinglistor och fora kan jag utan vidare återanvända här utan att fråga någon om lov.

Det är inga slutgiltiga sanningar jag presenterar här, utan snarare hoppas jag att det ska stimulera läsarna att själva ställa (sig själva och andra) ännu fler frågor.

Mycket nöje!

Hormoner och hormoneffekter Operationer Diverse På jobbet
Transmannen och biomedicinska forskningen Praktiskt Socialt Sexuellt

Operationer

Vid bröstreduktion genom fettsugning, får man då med bröstkörtelvävnaden?

Efter vad jag kommer ihåg från F:s rapporterade erfanheter, så var det i alla fall avsikten att också körtelvävnaden skulle sugas bort. Därför slogs den vävnaden först sönder med ultraljud innan fettsugningen. Som jag förstod det så uppstår på så vis många blödningar och det var anledningen till att han hade stora blå fläckar ända ner till midjan efteråt, och väl också rätt kraftiga smärtor.
Jag frågade också min svenske kirurg häromsistens, vad han tror om metoden, och han sa att den vore väl i princip OK vid mindre bröststorlek, men att han aldrig använt den själv. Han sa också att han inte var förvånad över de stora blåa fläckarna och smärtorna efteråt. Man ska ju inte tro allt vad ens kirurg berättar för en, men jag tror i det fallet att det var hans uppriktiga professionella mening.

Kvinnor säger ofta att de drabbas av humörsvängningar efter en hysterektomi, hur är det med era erfarenheter?

Det kan jag inte bekräfta, jag lade inte märke till något sådant efteråt. Å andra sidan är det ju annorlunda för oss som redan är inställda på testosteron.

Naturligtvis tänker jag låta operera mig, så jag får en normalstor penis.

Varför naturligtvis? Jag har som sagt låtit göra en klitorispenoid. Det vore för somliga en otillfredställande lösning, men det var den enda lösning som kunde ge mig känslan av att ha en äkta snopp. Jag tycker dock inte att transmän som väljer att förbli oopererade nertill är mindre manliga än de som har klitorispenoid eller en stor-fallos.

Jag är rädd för hysterektomin!

Jag hade inte särskilt ont efter hysterektomin. OK, det gjorde ont, men när man kommer från operation vet man ju redan att från och med nu blir det bättre. Det är väl någon slags överlevnadsinstinkt, jag är mer rädd för smärtan innan än när den verkligen är där.
Visst var jag svag efter operationen. Jag drabbades dessutom av ett "compartment syndrome" i höger underben, så att de var tvungna att snitta upp benet dagen efter hyston.
Möjligen var det lättare för mig eftersom jag hade klitpenoidoperationen samtidigt och därför hade bedövning från ryggen de första två dagarna efter operationen (epiduralkateter). Jag känner flera som gjort hysto utan epiduralkateter och de var också nästan smärtfria efter en vecka. Förmodligen är de första 24 timmarna obehagliga, men som sagt oavsett hur rädd jag var för smärtorna innan, var de ändå lätta att acceptera när de väl var där, för att jag visste att de går över. Därför var rädslan alltid ogrundad, trots att t ex compartment-syndromet var ytterst smärtsamt.
Jag önskar Dig lycka till med operationen!

Kan man få klimakteriebesvär efter hysterektomin?

Jag hade inga sådana besvär och om testsoteronnivån är riktigt inställd innan operationen, så bör man heller inte få några.
I princip övertar ju testosteron den roll som östrogen innan haft, därför är vår situation helt annorlunda (och hormoniellt gynnsammare) jämfört med kvinnor som genomgår hysterektomi.

 

Dr Olof

Startsidaninformation för transsexuella män

Vem är Dr Olof?vem Ωr dr olof

Liten transordlistatransbegrepp

Chattar och mailinglistor där man kan träffa på mig.ftm mail chat

Utredningsgången för könsbyte i Sverige.utredning transsexuella

Lönar det sig att byta kön? OlofLΩnar sig kΩnsbyte 1

Lönar det sig att byta kön? HBKlΩnar sig kΩnsbyte 2

På hjärnskrynklarens schäslong.ftm psykiatri

Transman i föreningslivet.FtM fΩrening

Några länkar jag gärna rekommenderar, för den som vill veta mer.ftm lΩnkar

Att injicera testosteroninjicera testosteron

Saker som väl varje transman någon gång måste fundera på.transman fun

Frågor och svarftm faq


Copyright: Dr. Olof, Sweden.
mail
Senaste ändringen 2003-11-16


 

Hosting by WebRing.