Gube

Frågor jag besvarat...

Det verkar nu naturligtvis tämligen självcentrerat att bara ge sina egna föreställningar och svar till frågor som många andra utan tvivel kan besvara bättre, men det har en rent praktisk upphovsrättslig orsak - sådant som jag själv skrivit i mailinglistor och fora kan jag utan vidare återanvända här utan att fråga någon om lov.

Det är inga slutgiltiga sanningar jag presenterar här, utan snarare hoppas jag att det ska stimulera läsarna att själva ställa (sig själva och andra) ännu fler frågor.

Mycket nöje!

Hormoner och hormoneffekter Operationer Diverse P� jobbet
Transmannen och biomedicinska forskningen Praktiskt Socialt Sexuellt

Hormoner och hormoneffekter

Vad är det för skillnad på att mäta fritt och bundet testosteron?

Köns-steroidhormoner binds av ett protein som heter SHBG (sex homrone binding globulin) och bara den del av hormonet som är obunden är aktiv. Olika mäniskor har olika mängder SHBG, och därför säger inte totalmängden testosteron hela sanningen om hur mycket effekt man kan förvänta sig.
Det är dyrare att bestämma fritt tesoteron än att bestämma totalmängden testosteron, så det görs inte så ofta, även om det är det intressantare värdet.
Varför mäter man då total-T? Eftersom det ändå ger en indikation på i vilket hormonintervall man ligger, och därför att även om man mäter fritt testosteron så har man fortfarande inte hela bilden. Detta eftersom olika individer har olika mycket receptorer för testosteron, och receptorantalet kan man inte så lätt mäta.

Vilka värden ska man ha för total-testosteron och fritt testosteron?

Om man räknar i vikt per volym (gram/liter) eller antal per volym (mol/liter) är en en fråga om smak. Man får räkna om siffrorna som man behöver dem. Normalvärden för total-T är 2,6-11,9 mikrogram/liter eller omräknat 9,4-41,4 nanomol/liter. (Standardvärdena kan variera något från laboratorium till laboratorium. Om man direkt före nästa injektion ligger nära det undre värdet i normalområdet, så är det bra så.

Hur länge dröjer det innan man får ordentlig skäggväxt?

Det är väldigt individuellt hur det utvecklar sig, men jag kan ju beskriva mina erfarenheter. Jag började med testosteron i mars 2000. Redan innan hade jag ett vitblont damskägg på hakan, och där kom också det riktiga skägget först. Visserligen var jag redan några få månader efter att jag börjat med hormonerna, tvungen att raka mig i hela ansiktet, men det var ingen skäggväxt som man kunde göra ett skägg av. Från början av 2001 kunde jag i alla fall anlägga ett hakskägg med fjunig mustasch till. De första försöken med helskägg gjorde jag i februari 2002, men skägget var vekt och förfärligt lockigt. Först frammåt vintern 2002/2003 kunde jag åstadkomma något som liknade ett riktigt helskägg. Det sista som kom hos mig var skägget på överläppen, det var också det sista som blev mörkare i färgen.
Mina manliga kollegor menar att det tar 10-15 år från pubertetens början innan man vet hur mycket skägg man får. Det kan ju hända att det går lite fortare hos oss, men efter vad jag hört så dröjer det åtminstone 5 år innan man har nått full skäggväxt. Det är nu lätt oroande då jag redan har tillräckligt med skäggväxt och mer än jag behöver av annan kroppsbehåring.

Hur stor blir klitoris och vad händer med den sexuella känslan?

Hur mycket vad växer är mycket individuellt. Hur stor klitoris-snoppen kan bli besvarar Hormon-FAQ med 3-8 cm (mätt på ovansidan från pubesbenet till spetsen, förmodar vi väl), och hur länge den fortsätter att växa till sig - tja, där säger olika källor utan att ange ursprungskällor till informationen, att den växer de första 18 månaderna och sedan inte mer.
Min personliga erfarenhet är att den ädla kroppsdelen växt från 3,5 till 6 cm (var alltså något stor till att börja med men blev heller inte så mycket större) och så stor är den fortfarande efter klitorispenoid-OP och 3 år på testosteron. Inte bara klitoris-snoppen utan också de inre blygdläpparna växte till sig en del hos mig, men den mesta tillväxten stod ollonet för som var mikroskopiskt från början och växte till sig till 2 cm.
Några andra förändringar la jag inte märke till, möjligen blev snoppen lite känsligare, men annars är allt som förrut. OK, man får väl lägga sig till med lite nya masturbationstekniker, men sådant för ju mer nöje än problem med sig ;-) Jag och andra jag känner hade några månader efter att vi börjat med testosteron en fas då vi inte intresserade oss för sex över huvud taget, men annars har mitt sexintresse inte blivit mindre, och många andra talar om ökat intresse.

Varför så skeptisk? Läkarna vet ju mer än vi.

Det skulle jag aldrig våga förlita mig på!

Vad händer om man slutar med hormoner efter att livmoder och äggstockar avlägsnats?

Jag har inte provat, och tänker inte heller försöka, men jag skulle förmoda att det enda man märker direkt och utanpå kroppen är att man för sämre humör/depressioner och kanske att man åter får mer kvinnlig muskulatur/fettfördelning. Skeletturkalkning är säkerligen också ett problem men det ser man ju inte utifrån. Alltså...om man slutar med testosteron, måste man i stället ta östrogen. Endera behöver kroppen för att fungera normalt.

Måste man göra uppehåll med testosteron före operationerna?

Nej, det måste man inte. Eftersom höga testosteronvärden hämmar immunförsvaret, och det behöver man ju efter operation, så kan man ju se till att man inte injicerar direkt före en operation, om man har möjlighet att välja och fördröja nästa injektion litet.

Jag skulle gärna vilja ha tabletter istället för sprutor? Inte för att jag är rädd för sprutor, men jag tycker det är obehagligt när någon, även om det är en sjuksköterska, håller på och "fingrar" på mig.

Om det är det enda problemet så kan Du säkert, efter en kort demonstration av din sjuksköterska, injicera själv. Det gör jag också, men inte för att jag har något emot när sköna sköterskor fingrar på mig, utan för att jag inte vill sitta timtals i väntrum för något som jag kan göra själv på två minuter.

Kan man få hormonbehandling med tabletter i stället för sprutor?

Det är möjligt, men inte att rekommendera. Även om läkemedelsfirmorna bemödar sig att göra hormonpreparat som är skonsamma mot levern, så är det ändå ett faktum att tabletter är väldigt belastande.
Man måste också ta mycket högre doser: 80 mg per dag med tabletter mot 250 mg per 14-21 dagar med sprutor.
Levern kan man ju behöva många år om man har tur.

Hår på ryggen? Fruktansvärt! ...men man kan ju raka av det...
Måste jag nu oroa mig för det också?

Njae förmodligen inte, men man vet aldrig så noga. Jag trodde att jag skulle gå säker, för min far har inga hår på ryggen (men mycket på bröstet) och min morbror har ingen hårväxt varken på rygg eller bröst...men min farfar hade enligt uppgift hår på ryggen.
Jag har hyfsat med hår på bringan, men jag har definitivt mer på ryggen :-(
En mig närstående, unsensibel individ påstod nyligen att det känns som att klappa katten när man stryker mig över ryggen ;-)
Ifråga om rakning kan jag säga, att efter att jag framgångsrikt vägrat raka mina håriga ben under mina kvinnliga år, tänker jag inte börja raka ryggen nu!

Hur länge pågår målbrottet? Vår pubertet lär ju ska vara 5 år?

Nja, så länge tror jag inte rösten ändrar sig. Den akuta fasen är väl, som vår sångare Tobias säger, ett år, och under den tiden kom förändringarna stegvis, alltså inte i en jämn takt. Efter ytterligare ett halvt år var väl rösten helt stabil, även om jag fortfarande efter tre år hoppas på att den ska bli klarare igen.

Produceras östrogen också någon annanstans än i äggstockarna, eller lever transmannen efter hysterektomin enbart på testosteron?

Jag har inte sett några mätvärden för transmän, men för att ge ett allmänt svar: Mindre mängder östrogen bildas också i binjurarna och dessutom omvandlas testosteron till östrogen i fettvävnad, så de fetare av oss har säkert ingen östrogenbrist.
Det är med säkerhet så att också män behöver östrogen, men när och hur mycket är väl ännu rätt obekant(?).
I alla händelser är hormonmetabolism komplicerad och man kan definitivt inte säga att bara för att vi bara injicerar testo så har vi bara testo.

Stämmer det att testosteron ökar risken för äggstockscancer?

Det sägs att cancerrisken är högre, ja, fast jag måste erkänna att jag inte sett några originalartiklar som visar detta. Det betyder ju hursomhelst inte att alla får cancer, utan att man ska låta undersöka sig grundligt av en gynekolog minst en gång om år, så länge man har äggstockarna kvar.

 

Dr Olof

Startsidaninformation för transsexuella män

Vem är Dr Olof?vem är dr olof

Liten transordlistatransbegrepp

Chattar och mailinglistor där man kan träffa på mig.ftm mail chat

Utredningsgången för könsbyte i Sverige.utredning transsexuella

Lönar det sig att byta kön? OlofLönar sig könsbyte 1

Lönar det sig att byta kön? HBKlönar sig könsbyte 2

På hjärnskrynklarens schäslong.ftm psykiatri

Transman i föreningslivet.FtM förening

Några länkar jag gärna rekommenderar, för den som vill veta mer.ftm länkar

Att injicera testosteroninjicera testosteron

Saker som väl varje transman någon gång måste fundera på.transman fun

Frågor och svarftm faq


Copyright: Dr. Olof, Sweden.
mail
Senaste ändringen 2003-11-16


 

Hosting by WebRing.