| Prefata | Capitolul I | Capitolul II | Capitolul III | Capitolul IV |Capitolul V |

Acasa - Taine din lumea viePentru acest capitol am selectat maxime si reflectii cu scopul de a sensibliliza, prin mesajul lor, pe fiecare om, indiferent de varsta si profesie, de a proteja, ocroti si infrumuseta mama-natura-spatiul geografic de geneza si existenta al tuturor vietuitoarelor. "Omul nu este si nu va putea fi niciodata un stapan al naturii, ci un partener intelept al ei." (H.T. Odun, 1965) "Omul este deopotriva creatura si creatorul mediului sau care-i asigura existenta fizica si ii ofera posibilitatea unei dezvoltari intelectuale, morale, sociale si spirituale. In lunga si laborioasa evolutie a rasei umane pe pamant a sosit momentul in care, gratie proceselor mereu mai rapide ale stiintei si tehnicii, omul a capatat puterea de a transforma mediul sau in diverse feluri si de o maniera fara precedent. Cele doua elemente ale mediului sau, elementul natural si cel pe care el singur si l-a creat, sunt indispensabile fericirii sale si folosirii drepturilor sale fundamentale, inclusiv dreptul la viata." (Declaratia asupra mediului. conferinta ONU 0 Stockholm, 1972).

"Daca Omul reuseste sa elimine Eul, va fi capabil sa asculte bataia inimii naturii si soaptele ei".(C. Brancusi, 1949) "Natura oamenilor este identica, cea ce ii deosebeste sunt obiceiurile". (Confucius) "Iubirea naturii si cultura naturalista sunt piatra de incercare a civilizatiunii". (E. Botezat) "Dispar specii de animale si plante din fauna si flora tarii, uneori chiar din univers, fapt ireparabil si pentru totdeauna, pricinuit de omul devastator! Dispar medii de viata caracteristic pentru tara cu viata lor complexa sociala, tot atatea laboratoare, campuri de experienta, campuri de observatii si experiente pentru un naturalist, unde surprinde legile naturii, tainele interdependentei intre fiinte si mediu, atat de putin ceretate si cunoscute inca de ecologisti". (Al. Borza, 1960) ".......este o datorie de onoare a omului... sa nu lase ca sa piara pentru economia naturii ori cel putin pentru stiinta, ... nici o forma vie a creatiunii, aceste documente graitoare ale atotputerniciei Naurii...." (Al. Borza, 1924)

"Ceea ce retinem insa din istoria civiliztiei e trista constatare ca omul a fost intotdeauna dezordonat in exploatarea naturii, a abuzat deseori in loc sa se foloseasca intelepteste de bogatiile ei; el a uitat complet de nevoile viitorimii, a distrus valori economice si stari de echilibru in natura, care nu se mai pot reface; a distrus valori estetice ideale si adeseori stiintifice, ale caror pierderi sunt ireparabile". (Al. Borza, 1928)

"Cum se poate cumpara sau vinde cerul sau caldura pamantului? ... noi suntem o parte din acest pamant si el este o parte din noi... Caci noi stim ca pamantul nu apartine omului, ci omul face parte din pamnt.... Totul este legat ca prin sangele ce uneste o familie. Nu omul a facut tesatura vietii, el nu este decat un fir. Ceea ce veti face foi tesaturii, voua insiva o veti face!" (marele sef Duvamish, ap. Chauvet si Olivier, 1993)

"Natura in care ne odihnim da si ea concertele ei, la care trebuie sa asistam in cea mai respectuoasa liniste". (G. Calinescu)

"Orice specie poate sa aiba un imens interes economic covarsitor, care poate sa nu fie cunoscut, dar care poate rezulta din viitoarele descoperiri stiintifice... Sarcina omului e sa respecte natura si sa creze mici oaze die pricepere si preocupare pentru ocrotirea bogatiilor obstesti" (Emil Racovita, 1937)

"Cel ce stapaneste fara minte padurile de la munte, poate sa tulbure adanc aceasta fericita si seculara armonie intre om si rau". (Emil Pop, 1943)

"O rezervatie naturala trebuie sa fie un lucru permanent, in intregime stabil; ea nu poate fi transportata in alta parte ca un stabiliment uman, un sat sau un oras, nici nu i se poate modifica destinatia cu fiecare schimbare de guvern sau la fiecare campanie electorala". (Emil Racovita, 1937)

"Trecand peste deosebita lor importanta stiintifica, monumentele naturii tarii noastre au o valoare majora de vestigii naturale care, pe plan etic, ar treui plasate alaturi de cultul inaintasilor si al stramosilor nostri, iar pe plan social ele rebuie interpretate drept pietre de hotar in educatia necesara orientarii viitoare a tuturora". (Al. Filipascu, 1981)

"A intelege natura inseamna a intelege viitorul, dar a face ceva pentru salvarea naturii, atat de amenintata azi, inseamna a contribui la fericirea omenirii". (E. AS. Pora, 1975)

"Natura nu apartine nimanui si totusi ea se daruie tuturora!" (T. Bogdan, vol. "Stare de crepuscul")

"Nu avem dreptul sa distrugem ceea ce nu noi am creat". (J. Dorst, 1971)

"Ocrotirea naturii - o necesitate vitala" (N. Botnariuc, 1986)

"Protectia naturii este datoria intregului popor care trebuie informat asupra efectelor nocive pe care le exercita numeroase substante (pesticide, coloranti etc.), despadurile, desecarile, devierea unor cursuri de apa..." (I. Anghel, 1982)

"Pretuirea naturii patriei devine parte integranta a educatiei noastre umaniste". (R. Codreanu, 1978)

"Eu gandesc ca daca omul pierde gradinile si cararile, se va pierde pe sine insusi". (J. R. Oppenheimer, 1954)

"Totul a iesit bun din mainile naturii, pentru a degenera in mainile omului". (J.J. Rousseau)

"Natura poate sa-ti slujeasca de carte, de profesor, de povatuitor. Ea te cheama, ea iti procura, cu mici mijloace, tot ceea ce vei avea nevoie mai tarziu. Nu inchide aceasta mare carte plina de invataturi intelepte, nu o neglija pentru celelalte carti in care se cuprind numai strofe din cantarea intreaga ce sta inaintea ta". (I. Simionescu, 1940)

In contextul acestor mesaje intelepte, fiecare locuitor al planetei are datoria, pana nu va fi prea tarziu, de a proteja natura Terrei - casa a tuturor vietuitoarelor. Niciodata sa nu uitam, oriunde ne vom afla, ca trebuie sa respectam cu sfintenie legislatia de protectie a mediului inconjurator, pentru a se bucura de darurile lui DUMNEZEU si generatiile viitoare. SIATI CA.....

 La aceasta intrebare de interes pentru orice cititor, raspundem prin stiri publicate in "Flamura Prahovei" si apoi in "Prahova", cotidian de referinta, fondat in 1870, precum si in revista "Magazin" - saptamanal cultural-stiintific, cu aparitie la nivel national de 43 de ani (2000). In mod deosebit, vor retine atentia curiozitatile din lumea animalelor si a plantelor. Si inca o data, STIATI CA...

 ...tiparul electric, peste de 2 m, din fluviile Americii de Sud, produce curenti de la 330 V pana la 800V?

 ...marea majoritate a pasarilor dorm in picioare, iar altele pa apa, cum sunt lebedele si gastele salbatice?

 ...elefantii, cand viseaza frumos, sforaie cu intensitatea unei explozii?

 ...Mihai Viteazul avea doi cerbi care-l insoteau pe campul de lupta, unul pierind in lupta de la Calugareni?

 ...palcul de capre negre, supranumite "antilope ale Carpatilor", poate simti prezenta omului de la mai bine de 500m?

 ...lupii mananca cadavre, fiind considerati importanti agenti sanitari ai padurii?

 ...nevastuica distruge anual pana la 3000 de soareci, fiind animal de un real folos pentru om?

 ...in cautarea hranei, viezurele sau bursucul produce un fel de mormait ca un batran care vorbeste singur, iar cand este atacat, pufaie si scoate niste tipete ca ale omului ranit sau gemetele copilului suferind?

 ...dihorii sunt imuni fata de veninul viperelor, pe care le ataca si le mananca, dar predilectia lor este pentru pesti si boaste?

 ...in imprejurimile orasului Sinaia traiesc furnici rosii de padure din speciile Formica rufa si F. polyctena cu rol in raspandire semintelor de foioase si conifere, a fructelor de fagi si zmeura, precum si in combaterea larvelor unor insecte - daunatori forestieri, intrerupandu-le astfel ciclul biologic? Deci, sa le ocrotim pentru rolul pe care-l a in aigurarea echilibrului biologic din mediul forestier si in mentinerea igienei padurii?

 ...cerbul lui David, intalnit doar semidomesticit in gradini si rezervatii zoologice din Anglia si China (un exemplar impaiat este si la Muzeul Grigore Antipa din Bucuresti), este un animal deosebit: coada de magar, copite de vaca, gat de camila, si coarne frontale de cerb?

 ...delfinul chinezesc de apa dulce este raspandit numai in aple lui Yangzi (China), este foarte miop si are un sistem de ghidaj acustic foarte dezvoltat pentru a-si procura hrana si a se feri de dusmani?

 ...pangolinul este un mamifer rar (traieste in regiunile sudice ale Chinei, in Vietnam si in Birmania), di solzii caruia se prepara medicamente pentru tratarea antraxului?

 ...Parcul Dahaoling din China cuprinde, printre altele, numeroase statui vii, precum: antilopa, vultur, elefant, girafa, ursul-panda-toate moderate prin taieri succesive de-a lungul anilor a numerosi pini si chiparosi?

 ...rata mandarin, raspandita in Orientul Indepartat, este simbolul dragoste datorita faptului ca perechile nu se despart niciodata?

 ...vulturul pescar se hraneste exclusiv cu peste?

 ...prigoria prinde insectele din zbor si se hraneste cu insecte purtatoare de ace cu venin?

 ...dihorul de stepa este un animal folositor, deoarece se hraneste cu popandai, pe care-i prinde la suprafata pamantului, cat si in vizuina lor?

 ...renul poate sa manance si cartite mici, rozatoare de tundra si, de asemenea, pesti, oua, pasarele?

 ...veverita depoziteaza pentru iarna alune si ghinda, dar si ciuperci, pe care le usuca toamna, agatandu-le de ramurile copacilor?

 ...iepurii suieratori taie iarba, o usuca la soare si o strang in mici clai, folosind-o apoi ca hrana si asternut?

 ...elefantul este un bun innotator, el traverseaza rauri, lasandu-si la suprafata apei numai trompa pentru a respira?

 ...pasarea Kivi raspandita numai in Noua Zeelanda si Insula Stewart are narile asezate in varful ciocului, caz singular la pasari, ea reprezentand si sensibilitate olfactiva?

 ...cocorul alb, cea mai mare pasare nord-americana, are cea mai lunga trahee de 1,70 m. producand sunete puternice, ca de trompeta?

 ...casuarul australian, in lupta cu dusmanul, se foloseste si de spinii cornosi ascutiti, de forma unor andrele, aflate la rudimentelel aripilor?

 ...pasarea-crocodilului sau Pluvianus, cunoscuta pentru faptul ca se hraneste cu lipitori din gura uriasei reptile, nu are obiceiul sa-si cloceasca ouale, ci le ingroapa in nisipul fierbinte?

 ...soparla-cu-arcada (Hatteria), numita si tuatara, stamosul dinozaurilor, are trei ochi, asa cum au avut si stamosii tuturo animalelor vertebrate?

 ...broasca Phyllomeduza din Brazilia, in luna septembrie, se urca in copacii de pe malurile Amazonului, unde isi construieste cuibul de-a lungul ramurilor, depunandu-si ouale, din care se vor dezvolta mormoloci, ce vor pluti in cuibusorul-leagan pana cresc?

 ...pisica a fost comparata cu o iubita, de catre poetii romantici, fiind un animal apreciat pentru ca-l invita pe om la curatenie corporala si ii trezeste nazuinta spre voluptate, ca si pofta spre lux...(Ch. Baudlaire)?

 ... leul a fost candva asemuit cu zeii, oamenii antichitatii considerandu-l drept simbol si model din Mesopotamia pana la Roma?

 ... soarecele, in scrierea hieroglifica, era simbolul lumii subpamantene si al nimicirii trupului, deoarece la vechii evrei semnifica boala cea mai grea - ciuma?

 ... elefantul, animal gigant, cu inima ca de copil si bland ca un bunic, are teama de flacari si de animale mici - sobolani, purcei, caini, etc.?

 ... zimbrul, numit bizonul european, a fost adus in Romania din padurea Balowieza din Polonia, fiind legat de istoria tarii noastre, pe a carei stema a figurat ca simbol?

 ..."faraonul" fluviilor si lacurilor calde - crocodilul - are limba insuficient dezvoltata (sub forma unei valve musculare groase), situata pe fndul gurii, avand rol de a acoperi si a bara calea apei spre plamani?

 ... cangurul este mandria nationala a Australiei, are punga marsupiala, unde puiul creste pana la opt luni?

 ... ariciul dunarean este o specie endemica pentru Romania. Semnalat pentru prima data la Gageni, in judetul Prahova, are o neobisnuita rezistenta la otravuri, cum este cianura de potasiu, in doza de 5 gr?

 ... soparla Geko din Indonezia, specifica zonelor tropicale, se hraneste cu tantari si muste din locuintele oamenilor, fiind un animal folositor?

 ... pasarea Kokaburra din Australia, numita stiintific Dacelo gigans (din acelasi ordin cu cucul si pupaza), se poate usor imblanzi fiind de ajutor omului, deoarece se hraneste exclusiv cu serpi mici si soareci?

 ... o furnica decapitata si pastrata intr-un loc umezit, fara nici o alta precautie, poate sa traiasca cca 19 zile?

 ... calugarita isi mananca partenerul dintr-un "sentiment de gelozie"?

 ... fluturasul de stanca (Tichodroma muraria) este o pasare de 17 cm, ocrotita, care traieste si in Bucegi, in preajma stancilor, si nu coboara niciodata pe sol?

 ... ciorile obisnuiesc sa execute dansuri ciudate, daca in locul unde vin de obice sunt imprastiate bucati de naftalina?

 ... melcul daudebranchia din Asia Mica produce descarcari electrice slabe, dar dese, obligand pasarea rapitoare sa-l lase din cioc?

 ...pisicile Mike-meko care au trei culori sunt, dupa credinta des raspandita in marina japoneza, sensibile cu multe ore inainte de aparitia furtunilor?

 ... pestele puscas de 10-15 cm, raspandit in apele dulci si salmastre din Thailanda, are un procedeu interesant de a vana insecte: scoate capul din apa pentru a expedia pana la un metru un jet de apa, tinand prada, ce cade pe suprafata apei - insecta fiind imediat mancata?

 ... stancutele au obiceiul sa stranga mucurile de tigara inca nestinse, pentru a-si afuma aripile, iar graurii domestici au placerea sa se scalde in farfuria cu otet ramasa de la salata?

 ... biologul, speologul si exploratorul Emil Racovita(1868-1947), primul naturalist roman, participant la cea dintai expeditie la Polul Sud si intemeietorul Institutului de Speologie de la Cluj-Napoca (1920), a descoperit, printre altele, in pestera "Cueva del Drach" de la insula mediteraneeana Mallorca, crustaceul Typhlocyrolona moraguesi?

 ... otratelul de balta a constituit model pentru constructia vaselor submarine, iar capitolul floral de la floarea-soarelui pentru proiectarea constructiilor cu orientare spre soare?

 ... matraguna, planta otravitoare, este consumata obisnuit de capra neagra, animal care evita plantele aromate, precum izma?

 ... in veritabila gradina botanica alpina a Bucegilor (zona stancoasa a coltilor lui Barbes, ai Vanturisului si in Cheile Zanoagei) se italnesc cele mai decorative plante - stanjeneii endemici (Iris dacica), cu flori lucioase, inchis-violacee, descoperiti in 1952 de pasionatul cercetator al acestor munti, Alexandru Beldie?

 ... graul se cultiva in peste 45 de tari, aceasta cereala fiind folosita in alimentatia omului inca de acum 9000 de ani i.e.n.?

 ... porumbul ocupa al doilea loc in productia mondiala, fiind cultivat relativ tarziu in tara noastra,in Muntenia (1623-1628), in Transilvania (1631-1648) si in Moldova (1673-1678)?

 

 ... cartoful, consideral "a doua paine", se cultiva in prezent pe toate continentele, la noi fiind introdus pentru prima data in Moldova, in anul 1818?

 ... garoafa era folosita in Franta, in timpul lui Ludovic al IX-lea cel Sfant (1226-1270), ca planta medicinala in combaterea holerei, iar in secolul al XIV-lea era folosita contra starilor nervoase si amestecata cu vin alb, - contra muscaturii de sarpe? Astazi, din petalele de garoafa rosie, se obtine un sirop pentru afectiunile cardiace?

 ... palmierul rafia de pe malul Amazoanelor are frunze cu latimea de 22 m. si petiolul de 5 m. lungime?

 ... tambuti este un arbore din Africa subtropicala, ale carui fructe, de marimea bobului de mazare, au un "comortament" ciudat - incep "sa joace", pentru a ajunge la apa si, aceasta, datorita unor insecte din interiorul lor, ce se dezvolta numai in mediul umed, fapt ce determina deplasarea fructelor?

 ... salcamul-fluier din regiunile Silule de pe malul Nilului are pe coronament umblaturi can nicile din care ies larvele unor insecte ce produc gauri, in bataia vantului emit un unet asemanator fluierului?

 ... ginkgo biloba - ruda cu coniferele, planta primitiva, originara din China si Japonia, o intalnim si in tara noastra in unele parcuri si gradini botanice - un exemplar fiind in incinta Colegiului Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza. Frunzele acestei "fosile vii" au consistenta dura si forma unui evantai triunghiular delimitat de 2-3 lobi, iar semintle, caroase si rotunde, au dimensiunea unor cirese mari?

 ...adevarata floare a florii-de-colt (Leontopodium alpinum), simbolul monumentelor naturii din tara noastra, este ingramadirea de negi mici, galbui, cuprinsi intre razele mari, albe?

 ... tisa (Taxus baccata), zada (Larix decidua), zimbrul (Pinus cembra) - relict glaciar si jneapanul (Pinus mugo) sunt coniferele ocrotite din Bucegi si nu numai de aici?

 ... inul pare a fi cea mai veche planta textila cunoscuta si folosita de catre locuitorii Indiei in urma cu noua mii de ani?

 ... nu-ma-uita este planta cu flori de culoare rosie la temperaturi mai joase si albastru stralucitor la temperaturi mai ridicate?

 ... mesteacanul- "frumusetea padurii" - este folosit de chinezi in confectionarea viorilor, acordeoanelor si a altor instrumente muzicale?

 ... wujiashen este planta medicinala folosita de oameni in China in: normalizarea colesterolului, oprirea aparitiei celulelor canceroase, tratarea hipotensiunii, a bolilor coronariene si a anghinei pectorale?

 ... Simion St. Radian descopera, in 1903, pe Valea Cerbului, muschiul Bucegia specia romanica, iar Zaharia Pantu publica, in 1915, "Contributii la flora Bucegilor"; in perioada 1935-1956, Al Beldie scrie un numar de 9 contributii referitoare la plantele din Bucegi, semnaland o serie de specii noi, iar in 1967, 1971 si 1972 publica "Flora si vegetatia Muntilor Bucegi" si determinatorul "Plante din Muntii Bucegi"?

 ... Nicolae Botnariuc (n. 1915), apreciat biolog, a condus prima expeditie stiintifica romaneasca transafricana (1970-1971), parcurgand 18.000 km cu "ARO M 461" cu remorca si microbuze "TV", trecand prin 12 tari. Exploratorii romani participanti la aceasta expeditie au adus in tara fosile vii de pesti Polipterus si Protopterus, alga Spirulina din Lacul Ciad si alte colectii de inteles stiintific?

 ... pe lista plantelor ocrotite se afla eleganta orhidee - papucul doamnei (Cypripedium calceolus) ce are pe tulpina aeriana 4-5 frunze late, iar in varf o singura floare, ce se aseamana cu un mic papuc de catifea, de o frumusete neasemuita, ceea ce l-a determinat pe reputatul om de stiinta prof. Ion Simionescu (1873-1944) sa arate: "Cand o vezi pentru intaia oara, te opresti in fata ei ca in fata unui tablou vestit, dorit sa-l vezi aievea. Deodata nu-ti dai seama: e o bijuterie de safire, rubine si diamante, cum pare cand picatura de roua se opreste in corola ei, sau un fluture mare, sau vreun colibri ratacit prin plaiurile noastre?"

 ... sangele voinicului (Nigritella nigra si N. rubra), orhidee ocrotita din spatiul geografic romanesc, are flori parfumate, de culoare purpurie-rubinie, grupate intr-o inflorescenta conica in varful tulpinii?

 ... sucul tuberculilor de cartofi provoaca moartea bacteriilor?

 ... ranile produse artarului (si nu numai lui), prin ruperea unor frunze si lastari, determina planta ca, in scurt timp, sa secrete fenol - substanta cu ajutorul careia isi inchide ranile provocate?

 ... fitoncidele (substante cu actiune bactericida) au fost puse in evidenta in sucul de aloe, la gherghina, pepene galben, porumb, grau, orz, varza, revent, piper, ridiche, tomate, cimbrisor, hrean, cartof dulce, banan, curmal, eucalipt, mac, brustur, dracila si la multe alte plante?

 ... numeroase experiente au evidentiat capacitatea plantelor de a sesiza gandurile si sentimentele oamenilor, precum si posibilitatea lor de a reactiona la moartea altor fiinte, plante sau animale?

 ... alte experiente, cu aparatura ultrasensibila de inregistrare, au demonstrat ca plantele pot sa simta durerea, manifestata printr-u fel de "tipate"?

 ... plantele, precum: capcana mustelor (Dionea muscipula) si roua cerului (Drosera rotundifolia) sunt capabile sa discearna natura obiectelor cu care vin in contact, ele "deosebesc" insectele de pietre sau bucati de metal, la care raman indiferente?

 ... prin anestezie, plantele isi pierd sensibilitatea, caz experimentat cu cloroform la Mimosa pudica, planta care, prin atingerea frunzelor, acestea raman nemiscate?

 ... muzica clasica are efecte pozitive in desfasurarea proceselor vitale ale plantelor, in timp ce muzica rock, aurzitoare, are efecte nocive, care duc in final la moartea plantelor?

 ... abuzul de alcool determina grave tulburari neuropsihice, cu efecte nedorite asupra inimii, stomacului, rinichilor si oaselor, organismului in general?

 ... in China mileniului III i.e.n., oamenii care abuzau de alcool erau condamnati la moarte, iar in India straveche erau pedepsiti prin turnare de metal topit, pe gat?

 ... in Egipt, betivii erau izgoniti din tara, iar in Londra Evului Mediu alcoolicii recidivisti erau executati in public?

 ... Senatul roman interzicea consumul de vin persoanelor sub 30 de ani?

  Desigur ca asemenea masuri aspre impotriva alcoolicilor nu se mai folosesc, dar un semnal de alarma este cu atat mai bine venit in timpurile noastre - cumpatarea omului de azi trebuie sa triumfe in orice imprejurare!
...

 


Inapoi

Urmator

Acasa - Taine din lumea vie


| Prefata | Capitolul I | Capitolul II | Capitolul III | Capitolul IV |Capitolul V |
© 2005 - Aurel Manea


Website By Florian Talos

Hosting by WebRing.