Tilbake til hovedsida

Opera - kjapp norsk utfordrer 


Opera er navnet på den norske vevleseren som kan komme til å gi de store mastodontene Netscape og Internet Explorer ei real utfordring.

Opera er laget av noen data-entusiaster med bakgrunn i Telenor sitt datamiljø, som gikk ut og grunnla Opera Software. 
I 1994/95 var den første utgaven av browseren Opera på markedet. Det som kjennetegna den var først og fremst filstørrelsen. Mens både Netscape og Internet Explorer allerede hadde tatt spranget over i mange-megabytes-klassen, leverte Opera en browser på knapt en magabyte. Og ikke bare det, programmet har ei oppbygning som gjør det man enkelt kan surfe med mange vinduer opp samtidig - så mange som det er praktisk av hensyn til skjermstørrelsen - og alle vinduene bruker den samme knapperaden.

Rask

Og ikke minst: Opera var - og er fremdeles - rask. Den lille programfila, bygd opp fra scratch, gjør at programmet kan startes raskt, sjøl på en liten PC med gammalmodig prosessor og lite minne. Den finnes både for Windows 3.1 og 95/98. Den foreløpig siste oppdateringa av programmet er oversatt til bokmål, og en eldre versjon finnes på nynorsk.
De første utgavene av Opera var ganske primitive, men dette har bedra seg betraktelig etter hvert som de nye oppdateringene har kommet. Ved hjelp av litt hjelpeprogramvare kan den lese java, og Opera kan lese nyhetsgrupper og motta epost. Et minus er at browseren ikke har støtte for sending av epost. Dette skal etter planen inngå i Opera 4.0, som vil komme i løpet av 1999. I mellomtida kan Opera-brukerne benytte seg av Opera sin egen web-baserte epost-tjeneste, Operamail.

Vinner terreng

Opera er ennå brukt bare av en ganske liten del av de mange millioner internettbrukerne i verden, men undersøkelser viser at den raske lille nordmannen stadig vinner nytt terreng. Den norske vevleseren har allerde blitt hedret med fleire priser. Computerworld Norge kåret Opera til Årets norske produkt 1998, og skreiv i den anledning: «Opera Versjon 3.5 av den norske web-leseren Opera er et imponerende stykke arbeid. Opera har blitt en seriøs konkurrent til Microsoft og Netscape. Det er imponerende.» «Opera tør å være annerledes», skrev PC Magazine, da de i fjor hedret Opera. 
«A lean, mean browsing machine» skreiv «.net magazine», da de rangerte Opera blant den beste programvaren «gjennom tidene». Browseren har fått «The Hot Web Tech Award for the week» av Digital Products inc., og har dessuten fått en utmerkelse fra magasinet PC World som «den mest lovende nykommeren» på veven. Dette viser at Opera for lengst har rukket å bli lagt merke til «der ute».
Den mest åpenbare ulempen med programmet er at det i motsetning til de store konkurrentene koster penger, nærmere bestemt rundt 250 kroner for en enbruker-lisens. Men for den som trives med å være med på å by de store konkurranse - og dertil vantrives med store, trege, feilbefengte og billgates-aktige mastodontprogrammer - er Opera absolutt verd pengene.


Torstein Finnbakk


Slik ser Opera ut, med fire vinduer åpne samtidig. En morsom detalj
er knapperaden, som kan byttes ut med knapper etter egen smak.
Den netthendte kan med letthet lage sine egne, heimelaga knapper.


                
Med Opera kan du både sende epost (ruta øverst til venstre) og
abonnere på nyhetsgrupper (ruta nede til høyre).
Heimesida til Opera Software.

Read more about Opera

        Tilbake til hovedsida

Hosting by WebRing.