Tilbake til hovedsida

jawa1.jpg (20310 bytes)
1959-modell Jawa  «Six Days», en modell
spesielt bygd for løp. 250 ccm. Ensylindra, men med
to plugger, med bryter til å skifte plugg
hvis den ene soter.


Jawa = Blårøyk & Knitrelyd

Motorsykkelmerket Jawa har nok ikke den samme klangen som de mer fasjonable slektninger - ingen nevnt, ingen glemt. La oss slå fast at Jawa definitivt tilhører proletariatet blant motorsyklene.
Tsjekkisk-produserte Jawa var lenge så å si heilt borte fra de norske vegene, men de siste åra har salget av nye Jawa 350 ccm økt jevnt og trutt, sjøl om salgstallene ikke kan måle seg med de store merkene.
Det finnes ei hard kjerne av Jawa-entusiaster her i landet. Jawaklubben Norge samler to ganger i sesongen den lille flokken sin til treff, og da ligger blårøyken lavt over landskapet.
Jawaklubben har ca. 300 medlemmer, og fylker folk som har sykler av merket Jawa, Jawa CZ eller CZ, det være seg veteran- eller nyere doninger.

Eldste i Norge

Veteranene vekker naturlig nok størst oppmerksomhet. Den eldste kjørbare Jawa i Norge er en 1947-modell, som er ført heilt tilbake til opprinnelig stand.
PÅ 50- og 60-tallet hadde Jawa si glanstid, både i Norge og de andre skandinaviske landene. Jawa var framfor alt «folkesykkelen», rimelig og driftssikker som den vesle totakteren var rekna for å være. I Finland alene skal det ha vært solgt over 100.000 Jawa fra 1945 fram til frislippet av bilimporten i 1962.

60 talls-teknologi

De nye Jawa'ene som produseres i Tsjekkia i dag, ligger på et teknologisk utviklingstrinn som stort sett hører 60-tallet til, kanskje bortsett fra på et par områder: de har 12 volts-anlegg, elektronisk tenning og separat oljetank. Jawa har fremdeles kickstart. Den kombinerte kick- og gearpedalen er for øvrig en særegen Jawa-patent, noe den automatiske clutchen også er. Det samme gjelder den heilt lukka kjedekassen, en særs praktisk detalj. Den største Jawa som produsereseres i dag er en tosylindra 350 ccm, luftavkjølt totakter.

350'en finnes i fleire utgaver, som alle har samme motor og er bygd på den samme ramma. Den peneste av dem er kanskje Jawa Chopper, som kan minne vagt om amerikansk custom-stil. Mer praktiske og anvendelige er nok modellene Tramp og Style.
Jawa eksporterer også den ensylindra 250`en Master/Tempo, med vannavkjølt totaktsmotor, bygd etter en mer moderne lest. Sammen med tyske MBZ produserer tsjekkerne den chopper-liknende 125-kubikken Horex Imperator.
Fabrikken eksperimenterer i dag med nye modeller.

Overlever?

Fabrikken har måttet tåle harde omstillinger etter innføringa av markedsøkonomi. P.t. (hausten 1998) sliter de med nedsarva produksjonsmidler og store økonomiske problemer - men hittil har den overlevd. Kanskje vil det trille nye Jawa'er på de norske vegene også inn i det neste årtusenet.
Viktige fortrinn for denne putrende og blårøykspyttende østeuropeeren er meget gunstig pris og driftssikkerhet. Men noen fartsbølle er ikke Jawa.
Den som vil ha en ny motorsykel til under 50.000 kroner, den som er forn¢yd med gammal men enkel teknologi og i tillegg syns det er greit med en lettkjørt sykkel på 23 hk med null bunndrag - bør se nærmere på Jawa.

Torstein Finnbakk

jawa2.jpg (29875 bytes)
Tore Kreling Nilsen med sin Modell 10 fra 1947, den
eldste kjørbare Jawa i Norge.

jawa3.jpg (18475 bytes)
Modell 11 fra 1954, med original grønnfarge som noen
få Jawa`er hadde. Leif-Erik Jordan har bygd opp denne
«av en skrothaug».

jawa4.jpg (20687 bytes)
350 fra 1980-tallet.

jawa5.jpg (21783 bytes)
Ny Jawa 350 Chopper.

jawa6.jpg (22484 bytes)
Svensk militærmodell fra 1959. Det svenske forsvaret
hadde fleire tusen Jawa'er i tjeneste.

jawa7.jpg (18234 bytes)
En 350 ccm av halv-moderne snitt med Velorex sidevogn.

jawa8.jpg (16878 bytes)
50 talls-tank med det klassiske Jawa-merket.

jawa10.jpg (14424 bytes)
Artikkelforfatteren med sin Jawa Black Style 1994-modell,
foran vindmølleparken på Vikna i Nord-Trøndelag.


Janecek-Wanderer

Østbøhmeren Frentisek Janecek er opphavet til halve Jawa-navnet.
Janecek var mest kjent for å ha oppfunnet en handgranat, da han i 1929 begynte å produsere motorsykler på lisens for tyske Wanderer. Dermed var fabrikkmerket Jawa (JAnecek-WAnderer) et faktum. Etterhvert ble produksjonen i Tyskland avvikla, men Jawa fortsatte med å produsere sin 500-kubikker. Europeiske motorsykkelprodusenter satsa på den tida på seige 500- og 570 ccm-sykler, som kunne dra ei sidevogn. Janecek tenke annerledes, og satsa på å utvikle lettere totaktssykler.
De største Jawa'ene var fra nå av 350 ccm. Under den tyske okkupasjonen gikk motorsykel-produksjonen i Tsjekkoslovakia på lavgear, men Jawa-fabrikken fortsatte likevel produktutviklinga. Da frigjøringa kom, var Jawa den første europeiske motorsykkelprodusenten som kom på banen med en utprøvd og velfungerende, etter den tid moderne, ensylindra 250 ccm. Og den skulle komme til å bli produsert i svært høge antall. I mange land - også i Vest-Europa, holdt Jawa stand som motorsyklenes «folkevogn», framt til siste halvdel av 60-tallet.
I første halvdel av 50-tallet begynte Jawa et samarbeid med en annen tsjekkisk motorsykkel-produsent, ZC. De to fabrikken ble seinere slått sammen.
Fra 1952-58 produserte Jawa en 500 ccm firetakter, men typen ble tatt av programmet fordi de mindre totakterne var lettere å selge, og ikke minst enklere å lage. Utviklingsvilkårene for slike produkter var neppe verdens beste i «Folkets Tsjekkoslovakia», heller. En anekdote hevder at partikoryfeen Antony Novotny skal ha kommet med f¢lgende banebrytende ideologiske erklæring: «Under sosialismen skal vi ikke kj¢re motorsykkel».
Et lite apropos: Den tidligere datterbedriften Jawa Divisov, som siden 1989 har vært et heilt sjølstendig selskap, er ledende når det gjelder speedway og long track-sykler. Men det er ei heilt anna historie.

jawa9.jpg (21846 bytes)
En sykkel som kanskje en og annen godt voksen leser drar
kjensel på? Mange av denne sorten gikk på norske veger
på 50- og 60-tallet.

 


Siden 01.04.01:

1

Hosting by WebRing.