Sorry, your browser doesn't support Java(tm).

Dagboek van beschuit met muisjes ! Er zijn weer babietjes

 

Onze vijver

De verandering

Zieke vissen

Filterperikelen

Tips

De bewoners

Vijverlinks

Vijverfoto's

Nieuw!
De Visziekten pagina

Het onstaan van onze vijver

UPDATE !
Vanaf eind juli 2002 gaan wij de boel weer verbouwen. Er komt een diepere vijver omdat het aantal vissen dat wij nu hebben te groot is voor de huidige omstandigheden. De vijver blijft zoals ie is, maar wordt nu 1,50 diep en voorzien van een bodemdrain. Deze bodemdrain gaan wij verbinden aan een filterkamer die dan wordt gebruikt als pompput. De pomp gaat het water dan oppompen in ons filtersysteem. Al met al denken we eind augustus klaar te zijn. De grote vissen gaan ondergebracht worden in een kinderzwembad van 1560 liter de kleinere gaan het quarantainevat van 500 liter in. De hele operatie gaan we op digitale foto's vastleggen en komen dus op onze site te staan. Ook zal ik dan de vissen afzonderlijk fotograferen en op de site plaatsen.
Maar eerst gaan we een kuub of 6 aarde verplaatsen.....

Eind 1998 zijn wij verhuisd naar onze huidige woning. De tuin is nu twee keer zo groot als onze oude tuin, 10 bij 11 meter. Omdat er bij ons oude huis al een vijver was en we de vissen wilde meenemen moest er als eerste een nieuwe vijver komen. Zo geschiedde, eind oktober, een maand voordat we de sleutel kregen mochten we van de bewoners vast een gat in de grond graven. De vijver is ongeveer 4 bij 3,5 meter geworden met een maximale diepte van 1,2 meter. Na opnemen van de watermeter is er ongeveer 5000 liter water ingegaan. Na een week heb ik de vijverbewoners gevangen en de waterlelie opnieuw opgepot. In een hele grote kruiwagen is alles naar het nieuwe adres gereden. (ongeveer 500 meter verderop). Zonder al te veel na te denken hebben we de gok maar genomen om alle vissen zomaar in het nieuwe water los te laten. Wonder boven wonder is van alle shubunkins, goudvissen, zeelten, zonnebaarzen en karpers niemand ziek geworden  of beschadigd. Na de winter, gelukkig niet zo'n strenge, zou moeten blijken of er geen slachtoffers zouden gaan vallen, want ik was me ervan bewust dat de tijd van verhuizen verre van ideaal was en dat vissen die al 9 jaar in hetzelfde plasje rondzwommen misschien van stress of veranderde waterkwaliteit het een of ander zouden oplopen. Toen was ik nog niet zo op de hoogte van waterveranderingen en andere toestanden.
Tot onze verbazing is alles goed gegaan en waren er in het voorjaar bruine kikkers en padden met hele bergen dril en jonkies.

   

harrie.JPG (72755 bytes) vijver0601.JPG (74972 bytes) harriemuis.JPG (56051 bytes)

De grote verandering  

Na een bezoekje aan een japanse tuin begon er bij mij iets te kriebelen wat ik eigenlijk al jaren vreselijk mooi vond, Koi-karpers....... Nu zwommen er in de vijver al jaren zonder problemen 2 Europese goudkarpers van 40 cm, een oranje en een hele witte spiegelkarper. Ik ben mij er eens in gaan verdiepen wat meerdere van deze vissen voor consequenties voor onze vijver zouden hebben. Het was al bekend dat karpers echte onderwater varkens zijn en overal in wroeten en graven. Op de nieuwe vijver stond dan ook meteen al een filtertje te draaien (zo'n zwarte doos met buisjes en schuimmatten, wisten wij veel???), dat moest groter met een zwaardere pomp. En eigenlijk omdat er teveel terassen gegraven zijn en er geen bodemafvoer aanwezig is kon het volgens de boeken en specialisten allemaal niet. Er was teveel plek voor bacteriŽn en parasieten, te weinig water en dus te grote temperatuursverschillen, de filter was niet voldoende enzovoorts. Het enige wat alle pessimistische bevindingen tegensprak was de aanwezigheid van onze gezonde lobbesen. Het moest toch kunnen?
Eigenwijs als wij zijn hebben we alle goudvissen gevangen en weggegeven. Er mochten alleen een zeelt, een stuk of wat zonnebaarzen en de twee lobbesen blijven. We hebben een UV-lamp geinstalleerd omdat het water groen werd, en een verbouwde regenton met meer buisjes en matten geplaatst als filter. Toen alles geregeld was zijn we na en aantal weken met prachtig helder water en vrolijke vissen naar de groothandel getogen om nog twee grote koi te gaan kopen en een aantal kleintjes. Deze ondoordachte beslissing was fataal voor een groot aantal vissen . Doe dit dus NOOIT!! Koop nooit zomaar bij een handelaar een paar vissen en zeker niet zonder quarantaine ruimte om te observeren of deze nieuwe vijvergenoten iets onder de leden hebben.

showa.gif (3971 bytes)        asagi.gif (5594 bytes)           ogon.gif (4263 bytes)

Zieke vissen

De eerste vis die sneuvelde was onze spiegellobbes die we al jaren hadden. Bij de eerste ziekteverschijnselen hebben wij de vis in een grote zak gestopt en zijn meteen naar de dichtstbijzijnde karperspecialist gereden om te laten onderzoeken wat het euvel was. Parasieten, wormen, schimmels, stress, en een medicijnkast later is de vis de volgende dag alsnog aan zijn aandoeningen overleden.
In de daaropvolgende weken zijn een voor een alle overgebleven vissen aan een reeks aandoeningen overleden. Alleen onze oranje goudkarper en "B52" de graskarper van Wilco van 60 cm zwommen geheel onaangedaan in het rond. Het water was al drie keer behandeld tegen allerlei toestanden en deze vissen waren gaaf en "gezond". Onze ondoordachte aktie had inmiddels 10 karpers en karpertjes het leven gekost. Om over de portemonee maar niet te spreken.
Na diep beraad en een aantal adviezen van diverse specialisten hebben we een nieuwe strategie uitgestippeld, want van opgeven was geen sprake !

 

filter1.JPG (23460 bytes)    Dit is onze "machinekamer"
in de schuur
Klik op de thumbnails voor een vergroting

Filterperikelen

De bron van alle ellende bleek namelijk het filter, dit verzamelde wel al het vuil, maar dan moet dat vuil er ook nog eens een keer uit. Gebeurt dat niet dan is er een perfecte voedingsbodem voor allerlei niet uit te spreken engerds. Er moest een nieuw, beter filter komen.  We hebben alle adviezen van de diverse filterverkopers eens op een rijtje gezet en hebben daaruit geconcludeerd dat iedereen zijn eigen systeem heeft en wil verkopen. Iedereen is het oneens met iedereen en de een heeft een nog mooiere theorie als de ander. De prijzen voor ons plasje varieerden van f 2500 tot ruim f 10.000 om een goed systeem te plaatsen. Veel wijzer geworden hebben we een combinatie gezocht van alle adviezen, want immers deze mensen zullen allemaal wel een beetje gelijk hebben. Het filter moet makkelijk zijn te bedienen, moet geschikt zijn voor onze vijver en het water moet helder blijven. 
Het systeem bestaat nu uit 2 achterelkaar geschakelde vortexen van 90 cm doorsnede. De eerste is gevuld met 30 borstels van 15 cm doorsnede en 50 cm lang. De tweede kamer bevat 3m2 japanse matten en een hele grote luchtsteen. Op de bodem van de vijver ligt een vuilwater-pomp die 6000 liter per uur pomp, echter de opvoerhoogte 1,20 vijverdiepte en ongeveer 1 meter filterhoogte boven de grond maakt het rendement natuurlijk wat minder, vandaar de zware pomp. Het systeem staat in de schuur in verband met bevriezen e.d. De watertoevoer verloopt via een UV-lamp. Op de beider filterkamers zitten schuifkranen die het water tezamen met het naar beneden gezakte vuil afvoeren naar de riolering. Het water is nu kraakhelder, er is geen concentratie van  Ammoniak, ammonium, nitriet of nitraat meetbaar en de nu rondzwemmende vissen zijn allemaal gezond en levendig.
Problemen hebben we eigenlijk nooit meer gehad. Zelfs in de zomerperiode van nu met inmiddels 5 stuks Koi van ongeveer 40 cm, B52 en een aantal kleinere Koi is er nooit meer iets mis gegaan. We moeten natuurlijk nog wel een beetje winter krijgen en dan kijken hoe alles loopt, maar vooralsnog hebben wij het lek boven.

 

Nog een paar tips tot besluit  

Een ding hebben we wel geleerd, je kunt beter eerst geld besteden aan een goed werkend filtersysteem, anders kost het onnodig dierenleed en veel geld. Trap niet in de meest prachtige theorien van de heren en dames Koi-specialisten, maar verdiep je in de mogelijkheden en stel dan zelf je systeem samen met gebruik van de ervaringen van anderen. Zoek een betrouwbaar adres om je spullen te laten leveren, kijk hierbij vooral naar de kwaliteit van de vissen. Daarmee bedoel ik niet de kleur of aftekening, maar de gezondheid ! Als dat snor zit dan moet het aangeboden filtersysteem goed werken.
Denk niet meteen dat alles overhoop moet voor een aan te leggen bodemdrain, het is niet altijd nodig.
Koop of maak een quarantaine-bak om nieuwe aanwinsten te observeren, of zoals in ons geval de nakweek van onze eigen vissen te laten rondspartelen.
Lees en kijk eens rond in de nieuwsgroep nl.tuinen.vijver, of wordt lid van een van de Koi-verenigingen. Ik ben zelf lid van de N.V.N., maar er zijn inmiddels meerdere verenigingen met leden die je veel hulp kunnen bieden.

Het kijken naar en het voeren van deze knuffelvissen is echt genieten!


De Bewoners

De karpers die nu in onze vijver leven zijn:

Sinds zaterdag 14 juli 2001 is er weer een nieuwe pipo ! Na de aanloopproblemen wilden wij nog heel graag een Shusui in onze vijver, geheel tegen mijn principes kom ik op woensdag in de plaatstelijke dierenwinkel een prachtige vis tegen! Na nog 3 dagen te hebben nagedacht is het er zaterdag toch van gekomen. We hebben PIPO maar ontsmet in de zak en het water weggesmeten.
Pipo gedraagt zich geweldig, maar het is natuurlijk afwachten geblazen !
Een foto van ons pipootje is hier te zien

Harry de  Doitsu Hariwake
Harry is in 1999 in onze vijver komen wonen en was inmiddels zo'n 40 cm lang (en rond). Harry was naar alle waarschijnlijkheid een zij. Zij was als eerste bij het voer en was als laatste klaar met eten. Harry was de veelvraat onder de bewoners, kwam iedere morgen ons begroeten met een hele hongerige blik. 
Helaas in juli 2001 tijdens een prachtige week is na het paaien onze Harrie ziek geworden. Door toedoen van een nieuw visje dat tijdens het desinfecteren in de filter terecht was gekomen zijn Harrie, de ochiba's en de nieuwe introducť besmet geraakt met allerlei onaardige parasieten. Zo blijkt maar weer eens dat in een onbewaakt ogenblik een nonchalante houding van ons het leven heeft gekost van een viertal prachtige vissen. En wij hebben geleerd dat ook vis van een betrouwbaar adres toch in quarantaine moet om dit dus te voorkomen.

Muis de Soragoi
Muis is ook in 1999 bij ons gekomen, zij is prachtig zachtgrijs, ongeveer 35cm en heel bescheiden. Muis is de moeder van onze nakweek en dat al voor de tweede keer.

B52 de Graskarper
B52 is al bij ons sinds 1990, als visje van 10cm is hij gekomen en inmiddels heeft hij de astronomische grootte van 80 cm bereikt. B52 moet van mij eigenlijk in de sloot omdat hij onzichtbaar donker door de vijver struint en veel te groot wordt, maar Wilco is zeer aan zijn vis gehecht. B52 is verslaafd aan zijderupsen en brood. 

Verder hebben wij nog een oranje goudkarper, een bewoner van het eerste uur, deze zwemt ook al 6 jaar in het rond en is inmiddels 45 cm. Witte is een Gin Matsuba (Wit met zilvergrijze glans op zijn schubben) en is samen met de Chagoi in het voorjaar van 1999 losgelaten. Deze 3 hebben de ziektes en problemen van dat jaar allemaal doorstaan.

Verder zijn er nu nog een witte doitsu matsuba, een shiro bekko, een hi-matsuba en een tancho kohaku nakweek van 2000, een zeelt, twee zonnebaarzen en een gobio gobio(grondel).

 

De leukste vijverlinks

Heel veel info is te vinden op vijver.pagina.nl en
Pondlibrary    Vijverblad de Watertuin Nishikigoi Vereniging Nederland koi2000logo.gif (6088 bytes)

 

Hosting by WebRing.